Várandósság alatti, szülésre felkészítő gyógytorna

A női test a várandósság kilenc hónapja alatt számos hormonális és testi változáson megy keresztül, annak érdekében, hogy a magzat kiegyensúlyozottan és egészségesen fejlődhessen. A hangulatingadozások és reggeli rosszullétek mellett a támasztó- és mozgató szervrendszeri panaszok is megjelenhetnek az ilyenkor normális testsúlynövekedés következtében. Kialakulhatnak egyoldalú terhelések és izomfeszülések, amit tovább fokozhatnak az esetleg már a várandósság előtt is meglévő testtartási hibák. A kismama és a magzat egészsége érdekében, ebben az időszakban még nagyobb hangsúlyt kap az egészséges életmód, amelynek egyik alappillére a mozgás. A várandósság alatt éppen ezért kiemelten fontos, hogy célirányos tornagyakorlatokkal és életmódbeli változtatásokkal támogassuk a szöveti regenerációt. A core izmok megerősítése, valamint a testtartásban bekövetkezett változások megfelelő korrigálása együttesen segítik a testet felkészülni az új családtag érkezésére.

A várandósság alatti gyógytorna programunk célja az egészséges várandósság támogatása, valamint a kismama felkészítése a szülésre.

Hogyan támogatja a gyógytorna program a várandós kismamákat?

  • Segít felkészülni a várandósság alatt tapasztalt folyamatos testi változásokra.
  • Támogatja a várandósság következtében előforduló problémák megelőzését és azok megfelelő karbantartását (pl: derékfájdalom, végtagok ödémásodása, szétnyílt hasizom).
  • Gondoskodik a szülésre való megfelelő felkészítésről, legyen szó hüvelyi szülésről vagy császármetszésről.
  • Felkészít a gyermekágyi szakaszra (milyen gyakorlatokat lehet elkezdeni már a kórházi tartózkodás alatt, hogyan támogathatjuk a testünket a regenerációs időszak alatt).
  • Elősegíti a szülés utáni gyorsabb regenerációt.

Terápiás területek: tartásjavítás, erő – állóképesség fenntartása, medencefenék izmok erősítése és lazítás, lazító- és légzéstechnikák, szétnyílt hasizom prevenciója, szülésre való felkészítés, gyermekágyi szakaszra történő felkészítés.

Szülés előtti gyógytorna programot minden várandósnak javasoljuk:

  • aki bizonytalan, hogy milyen mozgásformát lehet végezni biztonsággal a várandósság ideje alatt.
  • akinek fontos, hogy szakértő segítséggel, célirányosan és hatékonyan készüljön fel a várandósságra.
  • akinek a mozgás mellett fontos, hogy szüléssel kapcsolatos széles körű információkat is szerezzen.
  • aki szeretne testileg, lelkileg, tudatosan is felkészülten érkezni a szülőszobára.

Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék: