Várandósság alatt jelentkező cukorbetegség vagy ismert magas cukorbetegség kockázat esetén szükséges szénhidrát-diéta összeállítása

A várandósság ideje alatt fellépő cukorbetegség enyhébb vagy súlyosabb formában a várandósok mintegy 5%-át érinti. Azoknál a nőknél, akiknek a szervezete nem képes az inzulin termelés megfelelő léptékű fokozására, és ezáltal a vér cukorszintjének optimális tartományon belül tartására, a endokrinológus-diabetológus szakorvos speciális szénhidrát-diétát ír elő. Az étrend megtanulása és betartása kiemelt jelentőségű mind a kismama mind pedig a magzat egészségének szempontjából, hiszen a nem megfelelő táplálkozás komoly következményekkel járhat nemcsak a várandósság ideje alatt diagnosztizált cukorbetegség, de a már ismert cukorbeteg várandósok esetében is.

Az ilyen típusú étrend kialakítása és megtanítása minden esetben szakképzett és tapasztalt dietetikus feladata. A várandósság alatt jelentkező cukorbetegség, vagy ismert magas cukorbetegség kockázat esetén szükséges célirányosan összeállított szénhidrát-diéta oktatást, mindazoknak a kismamáknak ajánljuk, akiknek kezelőorvosa szénhidrát-diéta követését javasolta a várandósság ideje alatt:
a várandósság alatt kialakult terhességi cukorbetegség, vagy
már ismert magas diabétesz kockázat mellett történő babavárás miatt.

Milyen témakörökben segít a dietetikius?

A gesztációs diabétesz étrend alapelvei.

Hogyan alakul ideálisan a megfelelő szénhidrát-tartalmak elosztása a nap folyamán?

A gyors és lassú felszívódású szénhidrátok megismerése, valamint ezek jelentősége az ajánlott étrendben.

Melyek a kerülendő ételek/élelmiszerek a várandósság ideje alatt?

Hasznos tanácsok a mindennapokra: gyors, praktikus megoldások, kész ételek, egészséges nassolnivalók beiktatása az étrendbe.

Intézményünkben a pácienseinkkel történő együttműködés hatékonyságának növelésére a kezelőorvos és a dietetikus között folyamatos konzultáció zajlik a kismama kórállapotával kapcsolatban, így egymás munkájának kiegészítésével együtt nyújtanak segítséget várandósainknak.


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék: