Gluténmentes diéta összeállítása

Gluténmentes diéta összeállítása

A cöliákia, hétköznapi nevén gluténérzékenység (lisztérzékenység) egyre gyakrabban diagnosztizált felszívódási zavarral járó autoimmun betegség. Felnőtt korban a betegség számos esetben csak hosszabb idő elteltével és rendszerint más kórállapotok kivizsgálása során kerül felismerésre. Gyakran más autoimmun állapotok (leggyakrabban autoimmun pajzsmirigy gyulladás – Hashimoto betegség) társbetegségeként is jelentkezik. A tünetek hátterében a táplálékkal bevitt glutén, illetve annak egyik összetevőjével a gliadin nevű fehérjével szembeni túlérzékenység áll.

Milyen tünetek utalhatnak gluténérzékenységre?

  • puffadás érzés
  • általános hasi fájdalom
  • nagy mennyiségű, laza széklet
  • megfelelő étkezés melletti testsúlycsökkenés
  • vashiány, vérszegénység
  • fáradékonyság
  • vitamin hiány (D-, E-, K,- A-, B12)
  • nyomelem, kalcium és magnézium hiány

Panasz esetében kiemelten fontos az elváltozást időben felismerni és a gluténmentes diétát mihamarabb beállítani. Endokrinológiai – gasztroenterológiai szakorvosi és dietetikai gondozással, megfelelően beállított gluténmentes étrenddel tünetmentesség érhető el.


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék: