Valós idejű glükózszint monitorozás (CGM) Diabétesz Centrumunkban.

A felkarra felhelyezhető, folyamatos vércukorszint mérést biztosító szöveti glükóz monitor (CGM) segítségével valós idejű glükóz szint monitorozás érhető el, amely a lehető legkényelmesebb módon biztosítja diabéteszes pácienseink megfelelő életminőségét.

Diabétesz Centrumunkban lehetőség van a legéletszerűbb, legkorszerűbb módszerekkel követni a nap során változó vércukorszint értékeket és kontroll alatt tartani a diabéteszt. A felkarra felhelyezhető szöveti glükóz monitor egy valós idejű, folyamatos glükóz szint monitorozást (CGMS) eredményez, amely lehetővé teszi az aktív életet élő pácienseink számára is, hogy napi teendőikre fókuszálhassanak és a lehető legkényelmesebb módon, a diabétesz állandó kontrollja mellett is minőségi életet élhessenek.

A folyamatos glükóz monitorozás a hasfalra vagy felkarra helyezett, kötőszövetbe bejuttatott, nagyon vékony, pici kanül segítségével történik, teljesen fájdalommentesen. A bőrre rögzített szenzor érzékeli a szövetekben lévő folyadék vércukor értékét. A napi vércukor eredmények a megfelelő applikáció segítségével folyamatosan követhetők mind a kezelőorvos mind a páciens számára. A mérések követése majd összegzés kiemelkedő jelentőséggel bír a hatékony, közös együttműködés folyamatában.

Milyen esetekben hasznos vagy javasolt a szöveti glükóz monitorozás (CGM)?
Cukorbetegség esetén, amikor a diabétesz tünetei az életmód- és gyógyszeres terápia mellett is megmaradnak, esetleg romlanak. A CGMS segítségével pontosan feltérképezhetőek a kisiklások, a magasabb vagy leeső vércukorszintek pontosan követhetők. A gyógyszeres kezelést így célzottan és rendkívüli pontosan lehet meghatározni, megelőzve ezzel a hosszú távú szövődmények kialakulását vagy a már meglévő szövődmények tovább rosszabbodását.

Cukorbetegség esetén, a hypoglycaemiás ( vércukorszint hirtelen esése) állapotok kiszűrésére. A leeső vércukorszint vizsgálata esetén a készülék a megfelelő beállítás mellett riasztást ad le, amely azonnali figyelmeztetésként lehetőséget ad az állapot azonnali rendezésére. 1-es típusú cukorbetegség esetén, akiknél az inzulinterápia mellett is túl alacsony HbA1c szintet mérnek, amely gyakori hipoglikémiával jár. A napi monitorozás segít a vércukor értékeket megfelelő szinten tartani és csökkenteni a „hypozás” rizikóját.

Cukorbetegség esetén, az ujjbegyes vércukormérőkkel mért ismétlődő, szélsőséges vércukorértékek vizsgálatára.

Vércukorkilengések, rendszeres hipoglikémiás ( alacsony vércukorértékkel járó ) rohamok okainak felderítésére szintén elsődlegesen választandó mérési eszköz. Az ismétlődő tendenciák azonosításával, valamint a páciens által naplózott adatok elemzésével segíti a diagnózis felállítását és a háttér tisztázását.

Várandósság alatt jelentkező cukorbetegség esetén, különösen inzulin terápia alatt a folyamatos monitorozás kiemelt jelentőségű. A várandósság meghatározott ideje miatt kizárólag annyi idő áll rendelkezésre a vércukorszintek rendezésére, ameddig a várandósság tart. A nem megfeleleően beállított vércukorszintek komoly és nagyon súlyos kockázatot jelenthetnek nem csak az édesanya de a magzat számára is. A vércukorszint követés legkíméletesebb és legpontosabb módja a szöveti glükóz szenzor ( CGM) használata, amely ilyen esetekben erősen ajánlott.

terhességi cukorbetegség - CGM
Várandósság alatt is kialakulhat cukorbetegség

2-es típusú cukorbetegek vércukorszint vizsgálata esetén, akiknél a glükóz szint ellenőrzését nemcsak nappal, de éjszaka is szükséges elvégezni. A 24 órás CGM szenzor számunkra jelentősen kényelmesebb és élhetőbb megoldást jelent.

Aktív sporttevékenységek jelentős hatással vannak a napi vércukorszint alakulására, amely információk ismeretében a kezelőorvos is hatékonyabban tudja hozzáigazítani, beállítani a szükséges inzulin terápiákat.

Gyomorbypass műtétet követően jelentkező, leeső, alacsony vércukor értékek beazonosítása, a terápia valamint életmód minél előbbi beállítása céljából.

Szívdobogás érzés hátterében, amennyiben a kardiológiai okok kizárásra kerültek, gyakran kerül felismerésre úgynevezett rejtett hypoglycaemia. Ennek kivizsgálására, a vércukor esés kiszűrésére egyedülálló lehetőséget nyújt a szöveti glükózmonitor rendszer.

A szöveti glükóz monitor (CGSM) felhelyezését illetve levételét első alkalommal minden esetben szakorvos végzi. A felhelyezés során átbeszélésre kerülnek a legfontosabb alapvetések, az eredmények leolvasása, az adatok feltöltésének módja és helye, a riasztás beállításának meghatározása.

A rendszer kezelése, működtetése személytől függően megfelelő tájékoztatás mellett elsajátítható és a későbbiekben már nem igényli a szakorvos jelenlétét. Az eredmények átbeszélése és folyamatos követése, a terápia módosításának meghatározása azonban minden esetben diabetológus szakorvos feladata.

Diabétesz Centrumunk a magas szintű szakmai ellátás mellett nagy hangsúlyt fektet arra, hogy pácienseink olyan vizsgálati és kezelési lehetőségekhez is hozzáférhessenek, amely segítségével a diabétesz állandó kontrollja mellett is minőségi és teljes életet élhetnek.


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék: