PCOS

PCOS (policisztás ovárium szindróma) a sikertelen próbálkozások hátterében.

A minden tizedik nőt érintő PCO szindrómát, vezető meddőségi okok között tartják számon. A policisztás ovárium szindróma egy, a fogamzó képes korú nők körében leginkább elterjedt és igen összetett hormonális elváltozás. A tünetek nagyon változatos formában jelentkezhetnek, mivel alapvetően több szervet is érintő betegségről van szó.

A PCOS hátterében meghúzódó hormonális egyensúly felborulása mögött a férfi nemi hormonok, közölük az androgén megnövekedett mennyisége áll. A női szervezetben normál körülmények között is megtalálható, azonban túlzott mennyisége számos kellemetlen tünet okozója lehet. A megnövekedett hormonmennyiség miatt gyakran alakulhat ki erősen pattanásos bőr, túlsúly, valamint jellemző tünet a menstruációs ciklusban bekövetkezett rendszertelenség. A PCOS kísérőjelensége lehet az arcon, végtagokon és mellkason tapasztalható fokozott szőrnövekedés.

A betegség a nevét a petefészekben található apró cisztákról kapta, ami a nőgyógyászati ultrahang vizsgálat során jellegzetes képet ad, mely diagnosztikai jelleggel bír. A petefészek ezen kóros elváltozása megnehezíti a megtermékenyítést, így a PCOS gyakran állhat a párok sikertelen próbálkozásai mögött. A betegség egyik sajátossága, hogy a felsorolt elváltozások nem mindenkinél és nem feltétlenül egyszerre jelentkeznek.

A pontos diagnózis felállításához egyaránt szükséges endokrinológus és nőgyógyász szakorvos bevonása, mivel PCOS gyanúja esetén a páciens alapos kikérdezése mellett indokolt vérvétel vizsgálat, hasi -és hüvelyi ultrahang.

A betegség hormonális összetettsége miatt a kezelés szintén több fronton történik. A gyógyszeres terápia a hormonszintek normalizálásában játszik kiemelt szerepet, amely pozitív hatást gyakorol a problémás bőrre, a fokozott szőrnövekedésre, valamint megszünteti a vérzészavarokat. A kezelés másik alappillére az életmódterápia, amely magába foglalja az egyénre szabott speciális PCOS étrendet és a rendszeresen végzett, közepesen megterhelő testmozgás.

Az életmódterápiát és a szakorvosok utasításait követve a PCO szindróma által okozott számos kellemetlen tünet csökkenthető, így biztosítva jelentős javulást a páciensek mindennapjaiban.


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék: