pajzsmirigy ciszta

Pajzsmirigy ciszta alkoholos injekciós kezelése, már elérhető Pajzsmirigy Centrumunkban!

Az alkoholos injekciós terápia jelentősége a pajzsmirigy ciszta kezelésében.

A pajzsmirigy ciszták előfordulása napjainkban a felnőtt lakosság körében igen gyakori. A klinikánkon végzett diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően naponta számos új esetet diagnosztizálnak szakorvosaink. Pácienseink a diagnózis hallatán sokszor aggodalommal kérdezik, hogy mitől alakulhatott ki náluk ez az elváltozás, elmúlik-e magától és mi ezekkel a további teendő?

Dr. Lehoczki Viktorral, klinikánk Pajzsmirigy Centrumának szakmai vezetőjével beszélgettünk a cisztákról és hatékony kezelési alternatívákról:

Mi is tulajdonképpen a pajzsmirigy ciszta?

A pajzsmirigy ciszta általában jóindulatú elváltozás, mely legtöbbször csak figyelemmel kísért ultrahangos kontrollt igényel. Bizonyos esetekben azonban a megnövekedett ciszta mérete kellemetlen tüneteket okozhat, negatív hatást gyakorolva a páciens életminőségére.

A ciszták kialakulásának háttérben különböző okok állhatnak, mint például a pajzsmirigy-gyulladás, hormonális változások, életkor, jódhiány vagy genetikai tényezők. Bár a ciszták kialakulásának pontos okai napjainkban sem teljesen tisztázottak, az örökletes hajlam és már kialakult ciszta jelenléte nagyobb eséllyel vezethet újabb ciszták kialakulásához is.

Felszívódhat-e magától a pajzsmirigy ciszta?

Gyakran hangzik el rendeléseimen a kérdés. Bár bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egyes ciszták bevéreznek és eltűnnek, azonban a ciszták többsége többnyire megmarad. Ezekben az esetekben, amennyiben különösebb panaszt nem okoznak, elegendő az időszakos ultrahangos kontroll vizsgálatokon részt venni. Vannak olyan esetek azonban, ahol a ciszták mérete növekedhet, amely nyomást gyakorol a környező szövetekre és ez panaszokat okoz. Ezekben az esetekben további beavatkozás válhat szükségessé.

Az alkoholos injekciós eljárás: hatékony kezelési mód

Az intézményünkben alkalmazott alkoholos kezelés (etil-alkohol injekció) a panaszt okozó pajzsmirigy ciszták kezelésének egy ajánlott módszere, amelyet klinikánkon is rendszeresen és jó eredményekkel alkalmazzuk. Ez a minimálisan invazív, ambuláns keretek között végzett eljárás hatékony lehet a ciszta méretének csökkentésében vagy teljes felszívódásában.

Pajzsmirigy ciszta alkoholos kezelését minden esetben endokrinológiai szakorvosi konzultáció előzi meg. A kezelés szakorvosi javaslatra, megfelelő indikáció esetén, kizárólag jóindulatú pajzsmirigy ciszták esetében végezhető el. A pajzsmirigy ciszta természetének meghatározására az aspirációs citológiai mintavétel (FNAB) szolgál. A pajzsmirigy ciszta alkoholos kezelése csak abban az esetben végezhető el, ha a vékonytű-biopsziás mintavétel kizárja a rosszindulatú folyamat jelenlétét.

pajzsmirigy ciszta aspirációs citológia
Aspirációs citológiai mintavétel

A kezelés mindössze 20 percig tart, amely során cisztába alkoholt fecskendezünk, majd azt rövid behatási idő után leszívjuk. Az alkohol hatásának köszönhetően a ciszta falában sejtpusztulás következik be, így a ciszta mérete jelentősen, várhatóan legalább 50 %-al csökken, ideális esetben akár teljesen el is tűnik és nem telítődik többet vissza. Az eljárás után rendszeres kontroll vizsgálatok szükségesek az eredmények nyomon követéséhez.

Összességében az alkoholos kezelés tehát egy lehetséges és hatékony módszer a pajzsmirigy ciszták kezelésére, amely gyors és fájdalommentes segítséget nyújt a panasszal érkező pácienseink részére.


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék: