pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy alulműködést diagnosztizáltak nálam. A pajzsmirigy gyógyszert innentől életem végéig szednem kell, vagy idővel elhagyhatom majd?

A pajzsmirigy betegség diagnózisát követően gyakran merül fel a kérdés pácienseinkben, hogy innentől életük végéig szükséges majd a gyógyszer szedése, vagy egy idő után el lehet majd búcsúzni tőle? Ahhoz, hogy megértsük a hormonpótlás szükségességét tekintsük át röviden, hogy mikor és miért is van szükség gyógyszeres kezelésre.

A pajzsmirigy hormonpótlás jelentősége abban áll, hogy segít korrigálni a pajzsmirigy csökkent működéséből adódó egészségügyi problémákat. A pajzsmirigy által termelt hormonok felelősek a szervezet anyagcsere folyamatainak optimális működésért, hatással vannak a pszichés és szellemi egyensúlyra, a szexuális aktivitásra, valamint a teljes hormonháztartás működésére.

Pajzsmirigy alulműködés esetén a pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiségű pajzsmirigy hormont, amelynek következtében számos kellemetlen tünetet alakulhat ki, többek között: folytonos fáradtságérzet, súlygyarapodás, hideg érzés, száraz bőr, hajhullás, hangulatingadozások, memóriaproblémák, vagy lassú szívverés. Hosszú távon az alulműködés kezeletlenül akár súlyosabb kórállapotokhoz is vezethet.

Tekintettel, hogy megfelelő támogatás nélkül az alulműködő pajzsmirigy már nem tudja ellátni korábbi funkcióját, így a pajzsmirigy hormonpótlás elengedhetetlen az egyensúly visszaállításához. A pótlólagos hormonok bevétele lehetővé teszi, hogy a szervezet visszanyerje az optimális hormonszintet, amely segíti a normál anyagcserét és a szervezet egészséges működést.

A pajzsmirigy hormonpótlásnak vitathatatlan szerepe van az alulműködő páciensek életminőségének javításában és egészségük megőrzésében. Hogy kinek mennyi ideig szükséges a pótlólagos hormonok alkalmazása minden esetben egyéni tényezőkön is múlik.

Bizonyos esetekben előfordul, hogy csak rövidebb ideig szükséges a gyógyszeres támogatás, mint például a várandósság ideje alatt, vagy az utána bekövetkező hormonzavarok kezelése esetén, ami idővel rendeződhet. Általánosságban azonban elmondható, hogy pajzsmirigy alulműködés esetén többnyire élethosszig tartó terápiára van szükség.

A pajzsmirigy betegek gondozásában és utókövetésében az endokrinológus szakorvosnak kiemelt szerepe van, hiszen a hormonpótlás megfelelő kezdeti beállítása, valamint az időszakos kontroll vizsgálatok segítenek megelőzni a túl- vagy alulkezelés okozta további panaszokat. Megfelelő és szakértő szakorvosi támogatással pácienseink pajzsmirigy hormonpótlás mellett is teljes, panaszmentes életet élhetnek.


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék: