pajzsmirigy ultrahang

Milyen út vezet a pajzsmirigy ultrahang vizsgálattól a biopsziáig?

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata során, ha az endokrinológus szakember göböt fedez fel a pajzsmirigyünkben jogosan merül fel a kérdés, hogy merre tovább, mi legyen a következő lépés?

Míg az ultrahang segítséget nyújt a pajzsmirigy göb méretének, belső szerkezetének vizsgálatában, addig a göbök viselkedésének meghatározásához a pajzsmirigy göb izotópos vizsgálata adhat segítséget. A vizsgálat során a szakorvos képet kap arról, hogy hideg vagy meleg göbbel áll szemben. A pajzsmirigyről kapott színes felvételen látható piros területek meleg göb jelenlétére utalnak, míg hideg göb esetén kék szín rajzolódik ki.

Ez a lépés fontos diagnosztikai jelentőséggel bír és a kezelés további menetét is nagymértékben befolyásolhatja – szigorúan mindig az egyéb paraméterek vizsgálata mellett.

A meleg göb pajzsmirigy túlműködést jelezhet, amelynek olyan jellegzetes tünetei jelentkezhetnek, mint a heves szívdobogás, belső feszültség vagy normál étvágy mellett is jelentkező fogyás. Szerencsére a meleg göbök többnyire jóindulatúak, az általuk kiváltott tüneteket és az elváltozás okát azonban szükséges kezelni.

A hideg göbök
kisebb számban fordulnak elő, azonban sokkal nagyobb odafigyelést kívánnak, mivel lehetnek akár rosszindulatúak vagy idővel azzá válhatnak. Éppen ezért az endokrinológus szakorvos szövettani vizsgálatot, azaz biopsziát rendelhet el az esetleges rosszindulatú elváltozások kizárására.


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék: