kismama gyógytorna

Kismama gyógytorna és szülés utáni regeneráció jelentősége

A női test a várandósság kilenc hónapja alatt számos hormonális és testi változáson megy keresztül, annak érdekében, hogy a magzat nyugalomban és egészségben fejlődhessen. A hangulatingadozások és reggeli rosszullétek mellett a támasztó- és mozgató szervrendszeri panaszok is megjelenhetnek az ilyenkor normális testsúlynövekedés következtében. Egyoldalú terhelések és izomfeszülések alakulhatnak ki, amit tovább fokozhatnak az esetleg már a várandósság előtt is meglévő testtartáshibák. A gyógytorna segítségével ezek a panaszok megszüntethetőek.

Testsúlynövekedés és hormonális változások hatására medencefenék izomzatának gyengülése szintén gyakori probléma. A gátizomzat egészséges működése hatással van az általános fizikai állapotra és elengedhetetlen szerepet tölt be a várandósságban és később a szülésben. A medencefenék izomzatának gyengülése különböző egészségügyi problémákhoz vezethet, amely negatív hatást gyakorolhat a kismama életminőségére, így a gátizomzat erősítése nélkülözhetetlen a várandós torna során.

gyógytorna
A gátizomzat erősítése nélkülözhetetlen a várandós gyógytorna során

Várandósság alatt még nagyobb figyelmet kap az egészséges életmód, amelyben a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a testmozgás is helyet foglal. Gyógytornász által javasolt életmódbeli változtatások, célirányos tornagyakorlatok, core izmok megerősítése és a testtartásban bekövetkezett változások korrigálása segíti a szöveti regenerációt és felkészíti a kismama testét az új családtag érkezésére.

Újdonsült anyukaként a nőgyógyászati vizsgálatok mellet nem szabad elhanyagolni a gyógytornász által végzett állapotfelmérést, hiszen a szülést követően olyan panaszok jelentkezhetnek, mint a derékövi fájdalom, szétnyílt hasizom vagy a medencefenék izmainak gyengülése következtében kialakuló vizelettartási problémák.

A személyre alakított mozgásterápiának köszönhetően ezek a tünetek enyhíthetőek, így támogatva az édesanyák szülés utáni regenerációját. A gyógytornásszal folytatott közös munka által az újszülött fizikai ellátása napról napra könnyebb lesz, valamit elősegíti a korábbi mozgáshoz, sporthoz való visszatérést.


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék: