pajzsmirigy göb

Beszélgetés a pajzsmirigy göbökről Dr. Lehoczki Viktorral

„Manapság lassan már elmondhatjuk, hogy minden második embernél kialakul pajzsmirigy göb élete során. Mi most ketten ülünk itt a budai rendelőben és én tudom, hogy nekem nincs.”  – kezdi viccesen és némi túlzással az interjút Dr. Lehoczki Viktor a ThyroCare Pajzsmirigy göb Diagnosztikai és Kezelési Központ vezetője és a  PeriodX Endokrinológia és Nőgyógyászati Központ endokrin részlegének szakmai vezetője, utalva ezzel arra, hogy egyre gyakrabban találkozik egy rutin ultrahang vizsgálat során göbös pajzsmiriggyel.

A pajzsmirigy göb orvosi szempontból egyfajta daganatnak számít, azonban nem kell tőle megijedni, mert az esetek 90%-ban jóindulatú. Az, hogy kinél miért alakul ki nem lehet egyértelműen megállapítani, azonban vannak olyan genetikai, környezeti és életmódbeli tényezők, amelyek növelik a göbösödés veszélyét.

A szakorvos több éves endokrinológiai rendelése alkalmával találkozott olyan családokkal, ahol több generációnál is kialakult pajzsmirigy göb. A kutatások és tapasztalatok is azt mutatják, hogy a göbösödésre való hajlam örökölhető, göbök keletkezésének van genetikai háttere is.

A genetikai tényezőkön kívül olyan ártatlannak tűnő élelmiszerek, mint például a káposzta is befolyásolhatja a pajzsmirigy egészséges működését. A keresztesvirágú zöldségek, mint a kelkáposzta, karalábé, karfiol vagy káposzta, úgynevezett srtumigén anyagot tartalmaznak, amelyek nagy mennyiségben fogyasztva növelik a pajzsmirigy megnagyobbodás, strúma, valamint göb kialakulásának esélyét. Természetesen ettől függetlenül nem kell teljes mértékig száműzni az étrendből ezeket a zöldséget, hiszen értékes vitaminok lakoznak bennünk, azonban ajánlott mértékletesre korlátozni a fogyasztásukat.

Egy másik tényező, amely növelheti a pajzsmirigy göbösödés esélyét és a nyilvánosságban is több szó esett róla, az a jódhiány. Közismert, hogy Magyarország egy jelentős része jódhiányos, azonban ez elmúlt években történt törekvések enyhítettek a helyzeten. Az egyik megoldás a jódozott só, aminek használata ajánlott, ha valaki jódhiányos, azonban itt is a mérték a fontos, mivel a jód nagymértékű fogyasztásával pont az ellenkező hatást érhetjük el.

Nemcsak a laikus embereket, hanem az orvostudományt is foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon elmúlhat-e a pajzsmirigy göb kezelés nélkül. Itt is, mint sok esetben összetett folyamatról van szó, amelyet nagy mértékben befolyásol a göb mérete és a göböt ellátó erek száma. Megfigyelték, hogy nagyon kicsi, pár milliméteres pajzsmirigy göbnél van esély arra, hogy elmúlik kezelés nélkül. Ezeket a nagyon parányi göböket egy kis ér táplálja, amely megsérülhet, ezáltal akadályozott lesz, majd megszűnik a göb vérellátása. Sajnos ez nagyobb méretű göbök esetében nem tud bekövetkezni, mivel sokkal kiterjedtebb vérellátással rendelkeznek, így biztosan folyamatos kontrollt és adott esetben kezelést igényelnek.


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék: